De Deauville Dendert Door

13 Augustus 2006

En dan is het tijd om weer te leren rijden. Als je een lange tijd niet op de tweewieler schuin in de bochten hangt verleer je dat toch een beetje. Of misschien verleer je de rijkunst niet echt, maar wordt je onzeker, je zoeft niet precies zo door de bocht als je dacht, correctie, nog meer onverwachte uitkomsten, bocht verprutst en de auto achter komt nota bene dichterbij terwijl we juist probeerden er meer ruimte tussen te krijgen.

Een lange, luie rit over vooral dijken en kleine weggetjes, dat is wat de dokter voorschrijft. Weer wennen aan het zadel. En daarna een uur in het donker om daar weer aan te wennen. De kilometerteller is al over de 400 heen, verbruik 1:22, gaat goed zo. Uitstekende koplamp, geeft als dimlicht al meer licht dan de GS (mijn oude Suzuki GS750) met groot licht. Dat geeft vertrouwen. Alleen over het groot licht ben ik niet zo tevreden. het lijkt wel in de bomen te schijnen. En een enkele automobilist geeft ook lichtsignalen alsof mijn koplamp verblind. Maar bij controle in de garage constateer ik geen afwijkingen. Hoe dan ook, item om in de gaten te houden. Nu ik toch in het donker in de garage sta de remlicht werking aan een detail onderzoek onderworpen. De achterrem geeft alleen een remlicht reactie als je echt hard remt; de voorrem al bij een lichte aanraking. Niet echt een probleem ,de achterrem is alleen voor erbij, de enkele keer dat je alleen achter remt ben je te snel een bocht ingegaan of rij je op zachte ondergrond, en dan is je eerste prioriteit niet het achterop komende verkeer.

Achterop

Maar met mijn eigen kinderen achterop rijden is een geheel nieuwe ervaring. Vriendinnetjes achterop, een enkele keer een vriend, dat is heel lang geleden en op het lange zadel en voor me de platte tank van de Suzi. Met Tonny is het er nooit van gekomen, maar de kleintjes zijn nu wel te porren voor een motorrit. De eerste is de jongste op de buddy kruipen, op weg naar Putten voor de verjaardag van opa. Het eerste stuk naar Leusden rijdt ik nog even alleen, en dat valt vies tegen. In de tussenliggende jaren zijn 60 kilometer wegen en, de ergste, de 80 km wegen met dubbele middenstreep, als giftige zwammen opgeschoten. Van Leersum tot Leusden zijn er maar drie stukkies waar je in mag halen. Daar ga je dan op de vroege zondagmiddag, gedwongen veel langzamer rijdend dan mogelijk en veilig is afgeknepen achter lokale zondagrijders die oooh en aaah uitroepend om zich heenkijken naar waar ze al 80 jaar wonen, en als er dan eindelijk een stuk weg is waar de strepen inhalen toestaan verschijnt uit het niets tegen-verkeer om elke poging tot omzeilen van de zeulers te torpederen.

Dan van Leusden naar Putten met Tim achterop, een nieuwe ervaring voor beiden maar voor de kleine man het meest uiteraard. Ik moet zeggen dat hij het erg goed doet. Uiteraard niet te ruig gereden en zeker in de bochten rustig aan, dat spreekt voor zich. Maar hij beweegt goed mee in de bochten en hobbelt niet naar voren of achteren met remmen of accelereren. Heel voorzichtig de met grind bedekte parkeerplaats opgereden want er mag niks mis gaan, niet met Tim achterop en niet met de familie toekijkend. En dan midgetgolf en de traditie getrouwe barbecue. Dat wil opa uiteraard zelf doen maar de kinderen hebben daar andere ideeën over en de horeca profiteert daar van

Terug naar Leusden mag mijn dochter  achterop, opeens wil ze wel en een meisje van 17 mag je niks weigeren, maar Tim is boos en dat is niet te vermeiden. Mijn meid deed het wel erg goed achterop , ze hield zich uiteraard braaf aan de hendels achterop vast, uiteraard niet aan papa zoals Tim doet. Beiden zijn makkelijk achterop, ze gaan goed mee en als ze dat niet doen is het nog niet veel massa om de motor van de rechte koers af te buigen. Van Leusden af mocht Tim weer het stuk naar huis achterop en was daar tevreden mee. Luuk zijn beurt komt nog, hij hoeft niet zo nodig maar is wel nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>