Een Nieuwe Motorfiets

Deze blog is niet actueel, maar dateert van bijna zeven jaar geleden. Toen kocht ik mijn nieuwe motorfiets, en begon daar meteen stukkies over te schrijven. Die zijn alleen niet gepubliceerd, en daarom doe ik dat op deze site. In de juiste volgorde, om de paar dagen. Om zo uit te komen bij de dag van vandaag en actuele blogs over de motor en het verkeer te gaan schrijven.

Een nieuw begin

1 augustus 2006

Eindelijk kan ik mijn nieuwe motor ophalen. Al ruim een jaar rij ik niet meer, de Suzi heeft voor de 4e keer de (koppakking) geest gegeven, en de jaren daarvoor was ze al niet zo betrouwbaar meer en deed ik alleen maar korte ritten met haar, maar nu hebben we de financiële mogelijkheden van een nieuwe bike. Een Deauville om precies te zijn.

De maanden mei en juni zijn de testritten uitgevoerd. Hij mocht niet meer dan tienduizend Euro’s kosten, bagage moet makkelijk mee, makkelijk in onderhoud en betrouwbaar, en een middenmaat is goed genoeg. Ik rij al lang genoeg om geen PK monster te hoeven. De Yamaha TDM viel af vanwege zijn slechte oppikken bij lage toeren. Op de rotonde bij Maartensdijk viel ik er bijna af toen hij zwaar hikte bij gas geven bij lage toeren. Ik had het al in een test gelezen, je weet toch dat ik niet over een of twee nachten ijs ga (!?), maar in het echt vond ik het zeer irritant. De Suzi V-strom overtuigde met een goede gas respons en wegligging, maar ik vond de zitpositie niet prettig. Niet na een rit bij van bijna een uur. En dat moet wel kunnen. En ABS was niet verkrijgbaar (nu wel) en gezien de voortgang in remkracht vergeleken bij wat ik gewend was vindt ik dit nu wel een eis. En de Deauville heeft het allemaal (wegligging, zitpositie, gasrespons, bagageruimte) en meer (cardan, ABS) wat de anderen hebben. Dus ik heb ‘m voor de vakantie bij Arie Molenaar besteld, vervolgens met Tonny en de jongens drie weken naar Engeland in de gloeiende hitte van 30+ graden in London en 1 regenbui van nog geen uur in 3 weken Engeland, en nu staan we half 11 in de ochtend in Ijsstelstein voor de deur van de motorzaak om deze nieuwste aanwinst op te halen.

Hij staat boven al klaar, nog zonder kenteken. Z’n vriendjes in alle leverbare kleuren staan ook nog steeds in de winkel. De administratieve plichtplegingen duren nog een hele tijd, de mejuffrouw van de assurantie tussenpersoon nog maar eens gebeld om alles in orde te maken, nog gepast voor nieuwe motorlaarzen maar de ene die breed genoeg is bleek alleen in maat 45 inhuizig te zijn, maat 44 was er niet meer en die wilde ik toch ook nog wel proberen. Pas in September weer leverbaar, als de Italianen weer terug zijn van vakantie. Just in time fabriceren heeft dus wel z’n nadelen.

We gaan van start

Maar uiteindelijk is alles in orde en kan ik gaan rijden. Jas en broek aan, ze zijn al oud maar doen het nog goed (dacht ik toen), helm op, die is niet zo oud. Of de motor in Japan is gemaakt is niet helemaal duidelijk. In het verleden zijn ze ook in Spanje gebouwd, maar dan zaten er vaak Brembo’s op en deze remmen zijn duidelijk Nissin. Afijn, we krijgen beneden nog een uitgebreide uitleg over de motor, Tonny mag proberen om ‘m op de middenbok te krijgen en dat lukt, en daarna is het tegen twaalven tijd om af te rijden. Rustig aan, alles is wennen. De motor loopt verder goed, voorzichtig bochies maken vanwege de verse bandjes, door Nieuwegein en klein stukje A27 via de Uithof afrit naar Zeist, Tonny rijdt in de auto achter mij aan naar de fietsenzaak om Tim’s fiets op te halen, we gaan vandaag echt in het nieuw, en daarna een ritje, binnendoor naar Bunnik en daarna terug naar huis. Rijd lekker, je moet ‘m wel op toeren houden, en hij zit nog steeds goed. En halverwege Bunnik en Utrecht kom ik terecht in een enorme wolkbreuk die het zicht zo erg  vermindert dat ik de verkeersheuveltjes bijna niet meer zie. Stoppen bij de onderdoorgang bij het stadion? Toch maar doorrijden, de schoenen soppen al een tijdje, de helm biedt nauwelijks zicht, maar het pak blijft verder redelijk droog. Tja, dat is ook motorrijden. Herinneringen van terugritten uit Frankrijk of Italië komen in mij op.

Later die dag nog een rit gedaan via Soesterberg achterom naar Waterloo en via Doorn en Langbroek weer terug. Remmen doen het goed, je moet bij accelereren opletten niet over de 4500 toeren te gaan, dat is ongeveer 110 per uur dus dat gaat net goed voor de eerste 1000 kilometer, als verbruik zie ik 1 op 20,1 als ik weer thuis ben, vanmorgen begonnen we bij 1:11, en tussen Waterloo en Langbroek kan ik de kilometerteller checken met de hectometer paaltjes en lijkt deze redelijk nauwkeurig te werken. Vijftig rijden in de hoogste versnelling gaat niet echt, zo’n twin gaat eerder bokken dan een vierpitter bij lage toeren, je moet ‘m boven de 2500 houden, maar het loopt soepel.

Thuisgekomen

Thuis blijken de koffers niet echt groot te zijn, mijn oude latop uit de USA past ternauwenood, maar ik heb mogen constateren dat ze ook in een wolkbreuk droog van binnen blijven. Ik heb al m’n motorkleren weer teruggevonden, dus dat gaat goed. De eerste dag 97 kilometer gereden. Ik hoop dat het weer de komende dagen beter wordt, maar voorlopig lijkt dat er niet op. Woensdag staat een bezoek met Luuk, Tim, Juri en Jorit aan het vernieuwde spoorwegmuseum op de kalender. Donderdagmorgen kan ik weer rijden. De buien net ontlopen langs de Vecht naar Abcoude, via de Bijlmer naar Weesp, onderlangs Hilversum en binnendoor naar Leusden, daarachter wat rondrijdend, maar de bezinemeter staat aan de rand van het rode gebied en ik wil goedkoop tanken. De benzinemeter zakt overigens snel door het rode gebied heen, in 10 kilometer naar bijna leeg. Anderzijds, nu de meter onderaan staat kan ik er nipt 16,43 liter in doen, 17 liter had misschien gekunt maar de benzine stond al flink bovenaan. Tanken gaat makkelijker dan bij de GS, dat weer wel. Afijn, een goede start met deze nieuwe, mijn derde, motor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>