Enige definities

Waar hebben we het over als we praten over het bewustzijn. Ik volg de “hard problem” definitie van David Chalmers (1995): “why there is something it is like to entertain a mental image, or to experience an emotion”. Mijn vertaling: Dat er iets is dat voelt als het koesteren van een mentaal beeld of het ervaren van een emotie. Een mentaal beeld (“mental image“) is een afbeelding in ons brein / geest / ziel van de buitenwereld en ook van wat wij denken of voelen. En wij ervaren dus “iets” dat ons voorkomt als “iets” dat deze afbeelding ervaart. Of dat er iets is dat een emotie ervaart.

Een ander belangrijk begrip is Meme. Deze term kent de jeugd vooral van de social media. Ik heb het over de technische term die Richard Dawkins (1976) bedacht om te beschrijven hoe cultuur zich voortplant. Zoals biologische “zaken” met genen tegelijk worden overgebracht vindt de overdracht van cultuur met memes plaats. Wat memes exact zijn is (uiteraard) onderwerp van gepassioneerde discussies, maar onze taal en spraak zijn in ieder geval memes. Gebaren, typische houdingen en dergelijke ook. Kleding? Ik denk het wel.

Meme is de eenheid van transmissie van onze cultuur. En de evolutie van cultuur gaat véél sneller dan de biologische variant! Op basis van een biologische ontwikkeling is geen cognitieve revolutie mogelijk. Op basis van memes wel!

 

© Copyright 2020, Wil Spronck

Reacties zijn gesloten.